Ciasto:
100 g mąki
50 g cukru
2 łyżeczki kakao
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Masa serowa:
400 g naturalnego serka homogenizowanego
400 g waniliowego serka homogenizowanego
150 g gęstego jogurtu naturalnego
300 g jeżyn
25 g żelatyny
Jeżynowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem. Delikatnie mieszając, po kolei dodawać żółtka i mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, piec 15 minut w 180 st. C.
2.Jeżyny umyć, osuszyć i zblendować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Serki homogenizowane zmiksować z jogurtem i musem jeżynowym. Wciąż miksując powoli dodawać żelatynę. Gdy składniki się połączą, masę przełożyć na wystudzony spód. Ciasto włożyć do lodówki (na minimum 3 godziny).
Komentarze