Kiedy zobaczyłam na targu jeżyny, nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie kupić. Potem zaczęłam się zastanawiać co z nich zrobić i do głowy wpadł mi pomysł, żeby połączyć je z jabłkami i upiec ciasto. A oto co z tego wyszło:
Jeżynowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrane i pokrojone w kostkę smażymy z 3/4 szklanki cukru, aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy jeżyny i 1/2 łyżki cynamonu. Mieszamy.
2.Białka ubijamy z pozostałym cukrem, dodajemy cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy.
3.Margarynę rozpuszczamy w garnku, studzimy. Wystudzoną dodajemy do ciasta. Mieszamy. Wylewamy połowę ciasta na prostokątną blachę o wymiarach 30x24cm. Pieczemy ok. 25 min w 180stopniach. Na upieczony spód nakładamy mus jabłkowo-jeżynowy i zalewamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy jeszcze 40 min. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze