Jeżynowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Make przesiewam do pojemnika wysokiego, dodaję żółtka, wodę, masło zimne pokrojone, cukier puder, kakao i miksuje w malakserze. Ciasto wykładam na stolnice i zagniatam dosłownie chwile. Im krócej tym lepiej. Wkładam do lodówki na godzinę. Formę od tart średnica 26 cm smaruję masłem. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia i przekładam do formy. Zrywam papier, ciasto ugniatam dokładnie i nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 20 minut.
2.Połowę mleka zagotowuję, w drugiej rozprowadzam budyń z cukrem i mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewam budyń i zagotowuję. Wyłączam gaz i wbijam żółtka. Mieszam dokładnie. Budyń studzę.
Masło ucieram mikserem, i dodaję po łyżce budyniu zimnego i dalej ucieram i dokładam po łyżce. Krem ma mieć gładką konsystencję.
3.
Zimny spód od tary smaruję konfiturą, dodaje krem, na to jeżyny, kawałki truskawek. Tartę wkładam do lodówki do schłodzenia.
Komentarze