Jeżynowa tarta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tarta mocno jeżynowa z kremem budyniowym. Znika bardzo szybko. Moja rodzina zajadała ze smakiem

  • 2 godz.

Składniki:

  • spód:
    250 g mąki pszennej
    125 g masła
    2 żółtka
    1 łyżka zimnej wody
    30 g kakao czarne
    1 łyżka cukru pudru

    krem budyniowy:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
    1 budyń
    2 żółtka
    2 łyżki cukru płaskie

    1 słoiczek konfitury truskawkowej
    200 g jeżyn
    7 truskawek

Jeżynowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód do tarty 1.
    Make przesiewam do pojemnika wysokiego, dodaję żółtka, wodę, masło zimne pokrojone, cukier puder, kakao i miksuje w malakserze. Ciasto wykładam na stolnice i zagniatam dosłownie chwile. Im krócej tym lepiej. Wkładam do lodówki na godzinę. Formę od tart średnica 26 cm smaruję masłem. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia i przekładam do formy. Zrywam papier, ciasto ugniatam dokładnie i nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 20 minut.

  • krem do tarty 2. Połowę mleka zagotowuję, w drugiej rozprowadzam budyń z cukrem i mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewam budyń i zagotowuję. Wyłączam gaz i wbijam żółtka. Mieszam dokładnie. Budyń studzę.

    Masło ucieram mikserem, i dodaję po łyżce budyniu zimnego i dalej ucieram i dokładam po łyżce. Krem ma mieć gładką konsystencję.
  • konfitura na tarcie 3.
    Zimny spód od tary smaruję konfiturą, dodaje krem, na to jeżyny, kawałki truskawek. Tartę wkładam do lodówki do schłodzenia.

Komentarze

Podobne przepisy