Jeżynowa manna

0 (0 ocen)

  • 15 min

Rozpocznij dzień w kolorach lata z owocową kaszą manną lub zjedz zdrowy, owocowy deser :)

  • 15 min

Składniki:

  • 250ml mleka,
    1 łyżka cukru,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    100g jeżyn + kilka do dekoracji,
    kasza manna błyskawiczna 2,5 łyżki,
    kilka malin do dekoracji,
    listki mięty do dekoracji

Jeżynowa manna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jeżynowa manna 1. Jeżyny oczyszczamy i płuczemy. Umieszczamy je w naczyniu i miksujemy za pomocą blendera.
  • Jeżynowa manna 2. Mus jeżynowy przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek (Nie jest to konieczne).
  • Jeżynowa manna 3. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę, dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy i gotujemy około 5 minut często mieszając.
  • Jeżynowa manna 4. Pod koniec gotowania dodajemy jeżynowy mus i jeszcze chwilkę gotujemy. Masę rozlewamy do dwóch naczynek i dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty. Danie można jeść na zimno lub na ciepło, na śniadanie lub deser. Życzę smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy