Rozpocznij dzień w kolorach lata z owocową kaszą manną lub zjedz zdrowy, owocowy deser :)
15 min
Składniki:
250ml mleka,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
100g jeżyn + kilka do dekoracji,
kasza manna błyskawiczna 2,5 łyżki,
kilka malin do dekoracji,
listki mięty do dekoracji
Jeżynowa manna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżyny oczyszczamy i płuczemy. Umieszczamy je w naczyniu i miksujemy za pomocą blendera.
2.Mus jeżynowy przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek (Nie jest to konieczne).
3.Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę, dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy i gotujemy około 5 minut często mieszając.
4.Pod koniec gotowania dodajemy jeżynowy mus i jeszcze chwilkę gotujemy. Masę rozlewamy do dwóch naczynek i dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty. Danie można jeść na zimno lub na ciepło, na śniadanie lub deser. Życzę smacznego :)
Komentarze