Ciasto z pianką i galaretką jeżynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżyny umyć,osuszyć przełożyć do blendera i zmiksować,przetrzeć przez sito następnie podzielić na trzy części 3 łyżki do ciasta,3 łyżki do pianki,reszta do przygotowania galaretki.
2.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,pod koniec ucierania wlać stopniowo olej,dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać.
Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wymiarach 25/30 wyłożyć 3/4 ciasta,do pozostałej części dodać mus jeżynowy delikatnie wymieszać i kłaść łyżką robiąc kleksy na cieście jasnym,
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C(termoobieg) i piec około 30 minut.Po przestudzeniu przekroić na blaty.
3.Galaretki ametystowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody,wystudzić.
Śmietanę ubić dodając powoli śmietan-fix,dodać tężejącą galaretkę,delikatnie wymieszać,włożyć na chwilkę do lodówki aby pianka troszkę zgęstniała,następnie podzielić na dwie części,pierwszą wyłożyć na przestudzony blat ciasta równomiernie rozprowadzić,do drugiej dodać 3 łyżki musu jeżynowego,delikatnie wymieszać i wyłożyć zaraz na jasną piankę,przykryć drugim blatem biszkoptu,schłodzić.
4.Do pozostałego musu dodać cukier i zagotować wsypać suche galaretki o smaku owoców leśnych mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Tężejącą galaretkę rozprowadzić na cieście,ponownie schłodzić.
Komentarze