1.Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąki i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać i wylać na blachę. Piec około 25 min. w temp 180˚C. Na kalce technicznej narysować wzór jeża (chodzi tylko o kształt spodu), wyciąć. Biszkopt przecinamy i wycinamy z niego wzór.
2.Krem:
Jajka ubić z cukrem. Margarynę ucierać dodając ubite jajka. Gdy powstanie krem odkładamy trochę do dekoracji, a do reszty dodajemy kakao.
Na talerzu ułożyć 1-wszy duży spód i posmarować go kremem na to 2-gi spód - posmarować kremem na to 3-ci spód. Uformować na kształt jeża i posmarować całość kremem.
3.Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kilka łyżek mleka i podgrzewamy i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej mleka. Studzimy. Ostudzoną polewą smarujemy jeża.
4.Migdały sparzyć, obrać i pokroić w słupki. Wrzucamy na patelkę i prażymy z odrobiną masła. Studzimy.
Jeża dekorujemy kremem. Rysujemy oczy, nosek i wianek na głowie. W miejsca oczu i nosa wkładamy lentilki. Ostudzone migdały wbijamy w jeża.
Porady
Z reszty biszkoptu i kremu można zrobić drugiego mniejszego jeżyka
Komentarze