Jeżyki

4.5 (175 ocen)

  • 45 min

Śliczny jeż na każdą okazję.

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    10 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    6 jajek
    3 kostki margaryny
    1,5 szklanki cukru
    kakao
    Polewa:
    2 czekolady (gorzka i mleczna)
    kilka łyżek mleka
    Dodatkowo:
    Migdały, lentilki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrem. Dodać mąki i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać i wylać na blachę. Piec około 25 min. w temp 180˚C. Na kalce technicznej narysować wzór jeża (chodzi tylko o kształt spodu), wyciąć. Biszkopt przecinamy i wycinamy z niego wzór.
  • 2. Krem:
    Jajka ubić z cukrem. Margarynę ucierać dodając ubite jajka. Gdy powstanie krem odkładamy trochę do dekoracji, a do reszty dodajemy kakao.
    Na talerzu ułożyć 1-wszy duży spód i posmarować go kremem na to 2-gi spód - posmarować kremem na to 3-ci spód. Uformować na kształt jeża i posmarować całość kremem.
  • 3. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kilka łyżek mleka i podgrzewamy i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej mleka. Studzimy. Ostudzoną polewą smarujemy jeża.
  • 4. Migdały sparzyć, obrać i pokroić w słupki. Wrzucamy na patelkę i prażymy z odrobiną masła. Studzimy.
    Jeża dekorujemy kremem. Rysujemy oczy, nosek i wianek na głowie. W miejsca oczu i nosa wkładamy lentilki. Ostudzone migdały wbijamy w jeża.

Porady

Z reszty biszkoptu i kremu można zrobić drugiego mniejszego jeżyka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować