SŁODZIUTKI TORT NA JESIENNĄ CHANDRĘ

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Uważam osobiście, ze przepis jest bardzo oryginalny, a tort pyszny. Był prezentem- niespodzianką na urodziny mojej siostry.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto: -280g margaryny,
    -460g mąki,
    -4 jajka,
    -150g brązowego cukru,
    -350g białego cukru,
    -2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    -2 i ¼ łyżeczki sody,
    -szczypta soli,
    -1-2 jabłka,
    -1/2 szklanki soku jabłkowego,
    -1/2 szklanki swojskiej śmietany,
    -2 łyżeczki cynamonu,
    -1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
    -1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
    -200g krojonych orzechów włoskich,
    -aromat waniliowy
    Masa jabłkowa: -2-3 jabłka,
    -woda,
    -1 galaretka pomarańczowa,
    -aromat pomarańczowy
    Masa serowo- miodowa: -250g cukru pudru,
    -50g margaryny,
    -125g twarogu,
    -50g sztucznego miodu
    Masa orzechowa: -ok. 30dag zmielonych orzechów,
    -27ml śmietany,
    -1/3 szklanki cukru pudru,
    -47g masła,
    -3 i 1/2 łyżki spirytusu,
    -aromat migdałowy
    Dekoracja:- gotowa waniliowa masa do tortów,
    -masło,
    -mleko,
    -2 paczki nadziewanych rurek,
    -czekolada
    -zmielone orzechy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodziutki tort na jesienną chandrę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Zetrzyj jabłka na tarce (ich waga powinna wynosić 100g). W garnku rozpuść na małym gazie mieszając od czasu do czasu 40g margaryny,150g brązowego cukru, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową z tartymi jabłkami i sokiem jabłkowym. Kiedy osiągnie konsystencję galaretki znaczy, że jest gotowe. Ostudzić. Pozostałą margarynę utrzyj z białym cukrem. Potem ostrożnie wbijaj po jednym jajku do masy i dodawaj stopniowo przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą. Dolej aromat. Na koniec dodaj orzechy i ,,galaretkę jabłkową”. Upiec 4 placki w 1700 C (1 placek piecze się ok. 20-25 min).
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka zalać odrobiną gorącej wody i smażyć do uzyskania konsystencji galaretki. Do gorących jabłek dodać suchą galaretkę pomarańczową i aromat. Wymieszać. Masę od razu wyłożyć na 1. placek i przykryj 2.
  • 3. Masa serowo- miodowa: Twaróg zmiel. Margarynę utrzyj z cukrem na puch. Dodawaj stopniowo ser, miód i aromat. Gotową masę wyłóż na 2. placek i przykryj 3.
  • 4. Masa orzechowa: Śmietanę podgrzej z częścią cukru na gazie, wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Masło utrzyj z resztą cukru, a potem dodaj śmietanę wymieszaną z cukrem i orzechami. Dodaj spirytus i aromat. Masę nałóż na 3. placek i przykryj 4
  • 5. Dekoracja: Masę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotową obłóż cały tort. Po bokach ciasta przyklej rurki. Wierzch posyp zmielonymi orzechami i startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować