Pyszny torcik śliwkowo jabłkowy. Idealny na jesienną chandrę.
2 godz.
Składniki:
500 g ciemnych śliwek (waga bez pestek)
500 g kwaskowych jabłek (waga po obraniu)
400 g kefiru
3 żelatyny fix deserowe
10 łyżek cukru
łyżeczka imbiru lub cynamonu
Jesienny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane jabłka kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni z dodatkiem cukru aż zmiękną. Doprawiamy imbirem i/lub cynamonem do smaku. Gdy jabłka ostygną mieszamy je z 200 g kefiru.
2.Wydrążone śliwki kroimy na kawałki i smażymy z cukrem na patelni aż zmiękną. Studzimy i mieszamy z pozostałym jogurtem.
3.Żelatyny fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Połowę dolewamy do jabłek, a połowę do śliwek, mieszamy.
4.Małą tortownicę smarujemy masłem. Wykładamy masę śliwkową i wkładamy do zamrażarki aż stężeje (przed włożeniem do zamrażarki możemy na wierzchu poukładać kilka surowych śliwek).
5.Gdy masa stężeje, do tortownicy wylewamy kolejną warstwę - jabłkową. Z umytych kolorowych obierek od jabłka układamy dowolny wzorek np. jesiennego liścia. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce do stężenia.
Komentarze