Jesienny torcik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny torcik śliwkowo jabłkowy. Idealny na jesienną chandrę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g ciemnych śliwek (waga bez pestek)
    500 g kwaskowych jabłek (waga po obraniu)
    400 g kefiru
    3 żelatyny fix deserowe
    10 łyżek cukru
    łyżeczka imbiru lub cynamonu

    pokrojone na kawałeczki obierki z jabłek

Jesienny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane jabłka kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni z dodatkiem cukru aż zmiękną. Doprawiamy imbirem i/lub cynamonem do smaku. Gdy jabłka ostygną mieszamy je z 200 g kefiru.
  • 2. Wydrążone śliwki kroimy na kawałki i smażymy z cukrem na patelni aż zmiękną. Studzimy i mieszamy z pozostałym jogurtem.
  • 3. Żelatyny fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Połowę dolewamy do jabłek, a połowę do śliwek, mieszamy.
  • 4. Małą tortownicę smarujemy masłem. Wykładamy masę śliwkową i wkładamy do zamrażarki aż stężeje (przed włożeniem do zamrażarki możemy na wierzchu poukładać kilka surowych śliwek).
  • 5. Gdy masa stężeje, do tortownicy wylewamy kolejną warstwę - jabłkową. Z umytych kolorowych obierek od jabłka układamy dowolny wzorek np. jesiennego liścia. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy