Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 15 min

Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem mleka w proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    15 dag masła
    3 łyżki cukru
    1 żółtko
    1 płaska łyżka śmietany 18%

    Masa serowa:
    60 dag twarogu mielonego
    1/2 szklanki cukru
    16 g cukru z prawdziwą wanilią
    1 szklanka mleka w proszku
    1 szklanka mleka 3,2%
    4 jajka
    1 budyń śmietankowy z cukrem

    Mus jabłkowy:
    70 dag jabłek po obraniu
    1 galaretka cytrynowa
    2-3 łyżki wody
    3 łyżki cukru z cynamonem

    Dekoracja:
    bita śmietana
    posypka cytrynowa
    serduszka z białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hnj3b1 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.Moja o średnicy 22 cm.
  • image-0i3kt1m 2. Masa serowa;
    Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy.
    Całość miksujemy około 3-4 minuty.
  • image-26d4g8v 3. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie.
    Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • image-1dsbr03 4. Mus jabłkowy:
    Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy w rondelku na ogniu aż zaczną się rozpadać.Wtedy zdejmujemy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.
  • image-26cp7me 5. Na zimny sernik wylewamy tężejący mus jabłkowy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną i posypką cytrynową oraz serduszkami z białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa serowa Mleko Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować