Jesienny makaron

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pełnoziarniste kokardki z podsmażonym boczkiem i mini cukiniami upieczonymi z czosnkiem i suszonymi pomidorami + odrobina mozarelli...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - pełnoziarniste kokardki Lubella: 1 opakowanie
    - wędzony boczek: 20 dekagramów
    - duża cukinia lub 6 malutkich: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - pomidory suszone w oleju: 4 sztuki
    - olej z suszonych pomidorów: 2 łyżki
    - gałązki z tymianku: 2 sztuki
    - mozarella: 150 gramów
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - bazylia do dekoracji: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Jesienny makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienny makaron 1. Ja użyłam do tego dania takich mini cukinii kupionych od Pana Ziółko, ale można spokojnie użyć jednej dużej cukini.

    Cukinię dużą kroimy w kostkę, małe na plastry, czosnek drobno kroimy, pomidory kroimy na paseczki. Wkładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, dodajemy listki oskubane z gałązek tymianku, solimy, pieprzymy, skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
    Boczek drobno kroimy i podsmażamy, makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem.
    Łączymy wszystkie składniki w garnku, w którym gotował się makaron, na talerzu dodajemy porwaną mozarellę i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Makaron pełnoziarnisty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować