Jesienny krem jarzynowy

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pracuję na pełnym etacie, ale zawsze znajduję czas, by ugotować coś pysznego na obiad. Kochamswoją kuchnię i potrawy, które w niej powstają. Moja cudowna mama była mistrzynią kulinariów.

Składniki:

  • ● 80 dag dyni
    ● 10 dag cukinii
    ● 2 duże ziemniaki
    ● 2 marchewki
    ● 1 l bulionu warzywnego
    ● 200 ml śmietany 12-proc.
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● 2 łyżki masła
    ● 5 dag tartego sera typu parmezan
    ● sól, pieprz

    Do dekoracji:
    ● 10 dag pestek dyni
    ● plasterki gotowanej marchewki
    ● gałązki selera naciowego lub natki pietruszki
    ● bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jesienny krem jarzynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienny krem jarzynowy 1. Dynię myjemy, obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki, cukinię i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • Jesienny krem jarzynowy 2. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy rozdrobnione warzywa i krótko smażymy, cały czas mieszając. Wlewamy bulion i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  • Jesienny krem jarzynowy 3. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i gotujemy około 5-7 minut. Gotową zupę mieszamy z serem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • 4. Zupę rozlewamy do miseczek. Dekorujemy zrumienionymi na suchej patelni pestkami dyni, plasterkami marchewki, gałązkami selera lub natki oraz
    listkami bazylii. Podajemy na gorąco z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować