Jesienny kapuśniak z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i marchew obrać. Cebulę drobno posiekać, marchew pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie.
2.Kapustę białą drobno poszatkować. Przełożyć do garnka z gorącym bulionem razem z cebulą i marchewką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypać ziele angielskie i listki laurowe. Przyprawić solą i pieprzem, gotować 20 minut.
3.Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką tartą, majerankiem, solą i pieprzem. Z masy uformować niewielkie pulpeciki. Gotować 5 minut we wrzątku, osączyć.
4.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do kapuśniaku. Gotować 15 minut.
5.Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, drobniej poszatkować, dodać do zupy. (W razie potrzeby uzupełnić wodą). Gotować kolejne 15 minut.
6.Pięć minut przed końcem gotowania dodać pulpeciki i posypać koperkiem. Podawać na gorąco z pieczywem.
Komentarze