Jesienny kapuśniak z klopsikami

4.5 (160 ocen)

Pożywna i sycąca zupa, świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
    30 dag kiszonej kapusty
    2 marchewki
    cebula
    2 łyżki oliwy
    2,5 l.bulionu warzywnego
    40 dag mięsa mielonego
    jajko
    3 łyżki bułki tartej
    pół łyżeczki majeranku
    ząbek czosnku
    3 listki laurowe
    5-6 ziaren ziela angielskiego
    sól, pieprz



Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona Klops

Jesienny kapuśniak z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa podsmaż na patelni 1. Cebulę i marchew obrać. Cebulę drobno posiekać, marchew pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie.
  • poszatkuj kapustę 2. Kapustę białą drobno poszatkować. Przełożyć do garnka z gorącym bulionem razem z cebulą i marchewką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypać ziele angielskie i listki laurowe. Przyprawić solą i pieprzem, gotować 20 minut.
  • uformuj niewielkie klopsy 3. Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką tartą, majerankiem, solą i pieprzem. Z masy uformować niewielkie pulpeciki. Gotować 5 minut we wrzątku, osączyć.
  • pokrój ziemniaki i wrzuć do zupy 4. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do kapuśniaku. Gotować 15 minut.
  • pokrój kapuste kiszoną 5. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, drobniej poszatkować, dodać do zupy. (W razie potrzeby uzupełnić wodą). Gotować kolejne 15 minut.
  • klo do zupypsy wrzuć 6. Pięć minut przed końcem gotowania dodać pulpeciki i posypać koperkiem. Podawać na gorąco z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować