Dynia swoją popularność zawdzięcza idealnemu połączeniu smaku i wartości odżywczych.Ostatnio na moim blogu pojawił się rozgrzewający krem z dyni,dziś proponuję Wam delikatny gulasz w roli głównej oczywiście dynia...
Składniki:
3 duże piersi kurczaka
450 g dyni
300 g pieczarek
1 średnia cebula
1 łyżka lisków świeżego tymianku
60 ml śmietanki kremowej
500 ml bulionu warzywnego
4 łyżki mąki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka kurkumy
pieprz
sól
Jesienny gulasz z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka myjemy i kroimy w dużą kostkę.Dodajemy pieprz,sól,tymianek i oliwę.Dokładnie mieszamy,następnie każdy kawałek kurczaka obtaczamy w mące odstawiamy.Dynie kroimy w kostkę,cebulę obieramy i drobno siekamy,a pieczarki kroimy na cztery części.W szerokim garnku rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy kurczaka tak,aby z każdej strony był rumiany.Wyjmujemy na talerz.Do tego samego garnka wlewamy oliwę,wrzucamy cebulę i pieczarki.Mieszając podsmażamy chwilę,aż pieczarki delikatnie się zrumienią.Podczas obsmażania składników wszelkie zrumienienia w garnku (ale nie przypalenia) są naturalne, rozpuszczą się w sosie i nadadzą daniu głęboki smak.Całość zalewamy bulionem.
2.Na pieczarkach układamy kawałki kurczaka i gotujemy na małym ogniu około 3-5 minut bez przykrycia.Sos powinien zgęstnieć.Piersi kurczaka nie muszą być całkowicie zanurzone w sosie.Następnie dodajemy śmietankę i kurkumę,delikatnie wszystko mieszamy.Na wierzchu układamy dynię,garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 5 minut.Nie mieszamy w trakcie gotowania,ponieważ dynia może się rozlecieć.Doprawiamy do smaku pieprzem i solą,delikatnie całość mieszamy,wyłączamy gaz i pozostawiamy pod przykryciem,aby dynia sama doszła w gorącym sosie.Podajemy na purée ziemniaczanym.
Komentarze