Jesienny gulasz wołowy z dynią oraz papryką

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min

Dynia jet niewątpliwie królową w naszej jesiennej kuchni. Ten gulasz , tak jak większość potraw z dynią, smakuje wyśmienicie. Jest aromatyczny, rozgrzewający i pyszny. Gorąco polecam :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 700 g wołowiny gulaszowej
    1 średniej wielkości cebula
    2 listki laurowe
    2 ziarenka pieprzu czarnego
    2 ziarenka jałowca
    500 g pokrojonego w kostkę miąższu dyni
    3 papryki (czerwona, zielona , żółta )
    2 gałązki rozmarynu
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    szczypta suszonej chili
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    woda
    olej do smazenia
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Jesienny gulasz wołowy z dynią oraz papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażymy mięso 1. Na patelni, na rozgrzanym oleju, zrumienić cebule pokrojona w piórka, listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziarenka jałowca. Gdy cebula się zrumieni, dodać wołowinę, smażyć na średnim ogniu aż mięso będzie zrumienione.
  • zrumienione mięsko 2. Zrumienione mięso przełożyć do garnka lub rondla, w którym będzie się dusiło. Na patelnię, na której smażyliśmy cebulę oraz mięso, wlewamy wodę, i razem z wszystkim sosem zalewamy nasze mięso w rondlu. Dodajemy rozmaryn, ząbki czosnku, chili, sol oraz pieprz do smaku. Nie trzeba się przejmować, ze wody jest zbyt dużo. Nie jest :)
  • papryka 3. Garnek przykrywamy pokrywą i dusimy/gotujemy mięso na średnim ogniu .

    Paprykę myjemy, pozbawiamy nasionek i niepotrzebnego miąższu ze środka, kroimy w większą kostkę.
  • dynia oraz papryka 4. Gdy mięso będzie już PRAWIE MIĘKKIE, dodajemy pokrojona dynie oraz paprykę.
  • gulasz 5. W razie konieczności dolewamy więcej wody, dodajemy paprykę w proszku, i dusimy aż mięso oraz warzywa będą mięciutkie ale nie rozgotowane. Dodajemy mąkę kukurydzianą rozmieszana z małą ilością wody, wlewamy do naszego gulaszu by się zagescil. Gotujemy/dusimy jeszcze chwile, ewentualnie doprawiamy do smaku.

    Podajemy z kasza, kluseczkami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Papryka Warzywa Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować