Ciasto 3-bit z dynią

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Ciasto 3-bit należy do moich ulubionych. Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wykonała go w innych wariacjach. Jego jesienna odsłona musiała zawierać w sobie dynię:).Eksperyment wyszedł przepyszny, a goście nie mogli się najeść.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Biszkopt ciemny:
    • 5 jajek,
    • 5 łyżek cukru,
    • 1,5 łyżki mąki,
    • 1 łyżka bułki tartej,
    • 1,5 łyżki kakao,
    • 2 łyżki orzechów włoskich mielonych,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka oleju,
    • 1 szczypta soli
    Krem dyniowy:
    • 0,5 szklanki gęstego puree z dyni,
    • 1,5 kostki masła (300 gram),
    • 2 cukry waniliowe,
    • 0,5 litra mleka,
    • 1 budyń śmietankowy,
    • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 3 żółtka,
    • ok 2 łyżki cukru kryształu (wg uznania),
    • spirytus do smaku
    Dodatkowo:
    - Herbatniki szkolone (ok 44 sztuki),
    - kajmak (około 300 gram)
    Dyniowa śmietanka:
    • 0,5 litra śmietanki 30 %,
    • 0,5-3/4 szklanki gęstego puree z dyni (im damy więcej tym intensywniejszy kolor uzyskamy),
    • 1-2 łyżki cukru pudru (wg uznania),
    • 4 kopiate łyżeczki żelatyny,
    • 1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kajmak

Ciasto 3-bit z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane sypkie składniki 1. BISZKOPT:W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy przygotowane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.

    Po przestudzeniu delikatnie ścinamy wierzch biszkoptu, tak by uzyskać ciasto potrzebne do dekoracji. Ścięte ciasto kruszymy lub ścieramy na tarce.
  • rozpuszczanie w mleku dyni, żółtek, mąki i budyniu 2. KREM DYNIOWY:Połowę mleka podgrzewamy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę, żółtka oraz pure. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące mleko.
  • ugotowany budyń 3. Gotujemy budyń, a następnie studzimy go.
    Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy dyniowy budyń. Na koniec dodajemy odrobine alkoholu na zapach.

    Gotową masę wykładamy na przestudzony biszkopt. Biszkopt wcześniej pączujemy (u mnie kawowy pącz).
  • nakładanie pierwszej warstwy herbatników 4. Na wyłożoną masę dyniową wykładamy warstwę herbatników.
  • wykładanie kajmaku 5. Na herbatniki wykładamy warstwę kajmaku. Na kajmak ponownie wykładamy warstwę herbatników.
  • dodanie dyni do śmietanki 6. ŚMIETANKA:Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy dynie oraz cukier. Gdy składniki się połączą wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu śmietankę wylewamy na herbatniki.
  • oprószenie biszkoptem 7. Całość posypujemy startym biszkoptem i odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Dynia Herbatniki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować