Ciasto 3-bit należy do moich ulubionych. Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wykonała go w innych wariacjach. Jego jesienna odsłona musiała zawierać w sobie dynię:).Eksperyment wyszedł przepyszny, a goście nie mogli się najeść.
Ciasto 3-bit z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy przygotowane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.
Po przestudzeniu delikatnie ścinamy wierzch biszkoptu, tak by uzyskać ciasto potrzebne do dekoracji. Ścięte ciasto kruszymy lub ścieramy na tarce.
2.KREM DYNIOWY:Połowę mleka podgrzewamy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę, żółtka oraz pure. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące mleko.
3.Gotujemy budyń, a następnie studzimy go.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy dyniowy budyń. Na koniec dodajemy odrobine alkoholu na zapach.
Gotową masę wykładamy na przestudzony biszkopt. Biszkopt wcześniej pączujemy (u mnie kawowy pącz).
5.Na herbatniki wykładamy warstwę kajmaku. Na kajmak ponownie wykładamy warstwę herbatników.
6.ŚMIETANKA:Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy dynie oraz cukier. Gdy składniki się połączą wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu śmietankę wylewamy na herbatniki.
7.Całość posypujemy startym biszkoptem i odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze