Jesienne kluski śląskie z żółtym serem

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Początek jesieni to idealny czas na kluski śląskie. Ziemniaki są teraz najlepsze i kluski na pewno wyjdą nam idealnie.

  • 60 min

Składniki:

  • 2kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    1 jako
    sól, pieprz
    koperek (może być suszony)
    przyprawa do ziemniaków

    Dodatkowo:
    ser żółty
    masło
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie Ser

Jesienne kluski śląskie z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy przez maszynkę lub dokładnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Gdy ostygną dzielimy na 4 części. Jedną część odkładamy na bok i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, po jednej łyżeczce koperku i przyprawy do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem
  • image-0q6twhw 2. Ciasto dzielimy na kilka części, z którym później formujemy wałki, następnie kroimy je na małe prostokąty. Robimy kuleczki, które lekko spłaszczamy i palcem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy ok 3min. W tym czasie podgrzewamy masło i ścieramy ser żółty
  • image-01di7r7 3. Kluski wykładamy na talerz, posypujemy żółtym serem, szczypiorkiem i polewamy gorącym masłem. SMACZNEGO!

Porady

Jeszcze smaczniejsze będą z dodatkiem śmietany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Ziemniaki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować