Jesienne cupcakes

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Cudownie wilgotne babeczki o delikatnie marchewkowym smaku. Są idealne na nadchodzące chłodne wieczory.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Babeczki:
    2 duże marchewki
    3 duże jajka
    200 ml oleju
    220 g brązowego cukru
    250 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    3 łyżki siekanych migdałów
    szczypta soli
    0,5 łyżeczki mielonego imbiru (opcjonalnie)
    0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

    Krem:
    200 ml śmietany kremówki (36%)
    125 g serka mascarpone
    1,5 łyżki cukru pudru
    Pomarańczowy barwnik spożywczy

    Dekoracja:
    1 duża marchewka
    250 ml wody
    220 g cukru pudru

    Forma do pieczenia muffinków + papierowe papilotki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jesienne cupcakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodaj przyprawy - w naszym przypadku cynamon oraz sól i wymieszaj.

    W drugiej misce delikatnie ubij jajka, następnie dodaj olej, cukier, startą marchew i ekstrakt waniliowy.

    Teraz dodaj mokre składniki do suchych, dodaj posiekane migdały. Całość delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.

    Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.

    Umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C i piecz przez ok. 20-25 min. - do suchego patyczka. Babeczki pozostaw do ostygnięcia i przygotuj się do rozpoczęcia tworzenia dekoracji.
  • 2. Marchewkę umyj, obierz i pokrój wzdłuż ostrym nożem w cienkie płaty - połowę pokrój dodatkowo na cienkie paski.
  • 3. Zagotuj wodę z dodatkiem cukru. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj pocięte paski marchewki i gotuj przez ok 10-15 min na wolnym ogniu. Następnie odsącz marchew z wody na sitku i pozostaw chwilę do ostygnięcia.

    Piekarnik nagrzej do temp. 110 stopni C.

    Wystudzoną marchew przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz (susz) przez ok. 20-25 min.

    Wystudź chwilę marchew a następnie zwijaj w dowolne kształty. My płatki formowaliśmy na drewnianej łyżki, aby nabrały kształt stożka a paski związaliśmy w supełki.

    Dekorację wyłóż ponownie na papier i susz kolejne 20-25 min. w temp. 110 stopni C.
  • 4. Do miski dodaj dobrze schłodzoną śmietankę oraz mascarpone. Miksuj do momentu powstania sztywnej masy, na końcu dodając pudru (ilość cukru możemy zwiększyć w zależności od tego jak słodki chcemy uzyskać krem). Podziel krem na porcje (jeśli chcesz uzyskać różne kolory). Następnie dodaj barwnik w proszku i całość wymieszaj.

    Gotowy krem nakładaj na babeczki i udekoruj marchewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować