Jesienne cupcakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodaj przyprawy - w naszym przypadku cynamon oraz sól i wymieszaj.
W drugiej misce delikatnie ubij jajka, następnie dodaj olej, cukier, startą marchew i ekstrakt waniliowy.
Teraz dodaj mokre składniki do suchych, dodaj posiekane migdały. Całość delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.
Umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C i piecz przez ok. 20-25 min. - do suchego patyczka. Babeczki pozostaw do ostygnięcia i przygotuj się do rozpoczęcia tworzenia dekoracji.
2.Marchewkę umyj, obierz i pokrój wzdłuż ostrym nożem w cienkie płaty - połowę pokrój dodatkowo na cienkie paski.
3.Zagotuj wodę z dodatkiem cukru. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj pocięte paski marchewki i gotuj przez ok 10-15 min na wolnym ogniu. Następnie odsącz marchew z wody na sitku i pozostaw chwilę do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzej do temp. 110 stopni C.
Wystudzoną marchew przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz (susz) przez ok. 20-25 min.
Wystudź chwilę marchew a następnie zwijaj w dowolne kształty. My płatki formowaliśmy na drewnianej łyżki, aby nabrały kształt stożka a paski związaliśmy w supełki.
Dekorację wyłóż ponownie na papier i susz kolejne 20-25 min. w temp. 110 stopni C.
4.Do miski dodaj dobrze schłodzoną śmietankę oraz mascarpone. Miksuj do momentu powstania sztywnej masy, na końcu dodając pudru (ilość cukru możemy zwiększyć w zależności od tego jak słodki chcemy uzyskać krem). Podziel krem na porcje (jeśli chcesz uzyskać różne kolory). Następnie dodaj barwnik w proszku i całość wymieszaj.
Gotowy krem nakładaj na babeczki i udekoruj marchewką.
Komentarze