Jesienne ciasto z gruszkami

3 (1 ocen)

  • 50 min

Jak umilić sobie jesienne popołudnie? Polecam to pyszne ciasto z gruszkami i miodem, kwintesencja jesieni, w sam raz do kawy, herbaty lub gorącego kakao.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek
    30 dag masła +1 łyżka
    4 jajka
    1 żółtko
    4 łyzeczki płynnego miodu
    20 dag cukru
    35 dag mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 torebka cukru waniliowego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jesienne ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszki w trakcie duszenia 1. Gruszki myjemy osuszamy ręcznikiem,nie obierać tylko pokroić miąższ w kostkę .Poddusić na 1 łyżce masła w rondelku,dodać miód i dusić na duzym ogniu 5 minut od czasu do czasu mieszając. Standardową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Miksujemy ciasto 2. Resztę miękkiego masła utrzeć z cukrami i szczyptą soli na puch dodając w trakcie ubijania po jednym jajku a na koniec dodać żółtko. Gdy masa będzie puszysta,połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia,nastepnie na koniec włożyć gruszki w miodzie i wymieszać łyżką . Ciasto przełożyć do formy i piec 5 minut w temp 200*c a nastepnie zmniejszyc temp do 170*c i piec jeszcze 40 minut.
  • na koniec dodajemy gruszki 3. Do tego ciasta nalezy używać twardych gruszek tak by owoce podczas duszenia nie rozpadły się . Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować