Jak umilić sobie jesienne popołudnie? Polecam to pyszne ciasto z gruszkami i miodem, kwintesencja jesieni, w sam raz do kawy, herbaty lub gorącego kakao.
50 min
Składniki:
1 kg twardych gruszek
30 dag masła +1 łyżka
4 jajka
1 żółtko
4 łyzeczki płynnego miodu
20 dag cukru
35 dag mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
Jesienne ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki myjemy osuszamy ręcznikiem,nie obierać tylko pokroić miąższ w kostkę .Poddusić na 1 łyżce masła w rondelku,dodać miód i dusić na duzym ogniu 5 minut od czasu do czasu mieszając. Standardową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2.Resztę miękkiego masła utrzeć z cukrami i szczyptą soli na puch dodając w trakcie ubijania po jednym jajku a na koniec dodać żółtko. Gdy masa będzie puszysta,połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia,nastepnie na koniec włożyć gruszki w miodzie i wymieszać łyżką . Ciasto przełożyć do formy i piec 5 minut w temp 200*c a nastepnie zmniejszyc temp do 170*c i piec jeszcze 40 minut.
3. Do tego ciasta nalezy używać twardych gruszek tak by owoce podczas duszenia nie rozpadły się . Smacznego!
Komentarze