Jesienna zupa na "rosole"

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz. 30 min

U mnie w domu podstawą udanej zupy jest mięsna wkładka - ja najbardziej lubię drobiową. Zupa ugotowana na piersi lub udku z kurczaka jest bardzo aromatyczna, a i taką pierś czy udko można zjeść ze smakiem!:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ćwierć kurczaka lub 3-4 udka
    1-1,5 kg ziemniaków
    2-3 marchewki
    1 pietruszka
    1 śmietanka 30% (200ml)
    1 kostka rosołowa
    2-3 liście laurowe
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    4-5 ziaren pieprzu ziarnistego
    2 łyżki maggi
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    majeranek
    lubczyk
    bazylia
    tymianek
    zioła prowansalskie
    pieprz

    Zasmażka:
    1/4 kostki masła
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jesienna zupa na "rosole" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś lub udka myjemy, umieszczamy w garnku z zimną wodą i wstawiamy na gaz. Wrzucamy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa, czyli minimum 1 godzinę (od zabulgotania zmniejszamy ogień do minimum, aby tylko lekko pyrkało). Im dłużej gotujemy tym zupa będzie smaczniejsza.
  • 2. W międzyczasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę. Pietruszkę tylko obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na 2 części.
  • 3. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy marchewkę i pietruszkę, a po kilku minutach wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości.iedy mięso będzie miękkie dorzucamy warzywa i gotujemy do miękkości.
  • 4. Na koniec przyprawiamy do smaku maggi i ziołami. Masło podgrzewamy na patelni, przesmażamy z mąką, rozprowadzamy śmietaną i cały czas mieszając wlewamy do zupy. Po zagotowaniu wyłączamy gaz.
  • 5. Do każdej podawanej porcji starajmy się dodać kawałek mięsa.

Porady

Mięso można również wyjąć, rozdrobnić i wrzucić do zupy. Pietruszkę z zupy można wyjąć lub po prostu omijać podczas nalewania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować