Jesienna tarta z dynią

5 (1 ocen)

Jeśli mowa o jesiennych smakach i złocistych kolorach na talerzu, to zawsze mam na myśli dynię. Jej obecność w mojej, jesiennej kuchni jest obowiązkowa. Dziś polecam tatrę z jej udziałem. Do tego mięsko i powstaje szybkie, pyszne danie.

Składniki:

  • Tarta o średnicy 26 cm
    Ciasto:
    • 250 g mąki,
    • 1 jajko,
    • 1 płaska łyżeczka tymianku,
    • 1- 2 łyżki wody,
    • ok 1/3 łyżeczki soli,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • 125 gram margaryny,
    • 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    • Natka pietruszki do podania,
    • Około 4 dag sera żółtego do posypania

    Nadzienie:
    • 350 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
    • Około 400 gram dynii,
    • 1 czerwona papryka,
    • 1 cebula,
    • 6 dag żółtego sera,
    • 2 łyżki śmietany,
    • 2 jajka,
    • Sól, pieprz, tymianek, papryka do smaku,
    • Olej rzepakowy do smażenia,
    • Mały pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Jesienna tarta z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do połączenia w dłoniach. Gotowe ciasto schładzamy około 30 minut w lodówce. Między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • przygotowana forma z ciastem 2. Schłodzone ciasto wałkujemy. Gotowym wykładamy dno i boli formy (wcześniej natłuszczonej). Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  • przed pieczeniem 3. Na tak przygotowane wykładamy nadzienie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Tarte pieczemy około 45 minut w 180°C. Tuż przed końcem pieczenia jej wierzch posypujemy startym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści całość wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.
  • smażenie mięsa 4. NADZIENIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy ją na niewielkiej ilości oleju. Do gotowej dodajemy mięso. Całość smażymy do momentu jak mięso będzie gotowe. W trakcie smażenia mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe delikatnie studzimy.
  • smażenie warzyw 5. Na oddzielnej patelni delikatnie obsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w grubą kostkę dynią. Warzywa doprawiamy do smaku solą i tymiankiem.
    Pietruszkę siekamy. Jajka łączymy z śmietaną i startym serem.
  • łączenie składników nadzienia 6. Tak przygotowane składniki mięso, warzywa i spoiwo łączymy razem. Nadzienie doprawiamy ostatecznie do smaku i wykładamy na przygotowane ciasto kruche. Pieczemy tarte.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka Dynia Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować