Chlebek ze szpinakiem i czosnkiem

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam szpinak w każdej postaci i ilości. Chlebek jest mięciutki i pyszny.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    szklanka ciepłej wody
    szczypta cukru
    szczypta soli
    5dag drożdży
    2 łyżki rozpuszczonego masła

    jajko do smarowania

    300g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
    łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    5 łyżek tartego sera
    sól i pieprz do smaku
    łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ser

Chlebek ze szpinakiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze rozkruszam , zalewam połową ciepłej wody, dodaję łyżeczkę cukru i mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn wyrośnie. Następnie dodaję resztę wody, sól, masło i mąkę. Zagniatam elastyczne ciasto. Nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Szpinak rozmrażam, dodaję przeciśnięty czosnek, podsmażam na łyżce masla, doprawiam solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na prostokąt, smaruję ostudzoną masa szpinakową i posypuję startym serem,. Zwiajam w rulon. Przekrajam na pól. Wkładam do dwóch małych keksówek. Smaruję roztrzepanym jajkiem i opruszam ziołami. piekę 45 minut w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować