JESIENNA SZARLOTKA

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bardzo kruche i pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    -4 żółtka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 masło-250 g. albo margaryna
    -4 szklanki mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -4 łyżki oleju
    -4 łyżki kwaśnej śmietany

    beza:
    -4 białka
    -3/4 szklanki cukru
    -1 kisiel

    ponadto:
    -1 słoik tartych jabłek na szarlotkę
    (albo świeże ok.1 kg.)
    -1 cukier waniliowy
    -szczypta cynamonu

    -cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jesienna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JESIENNA SZARLOTKA 1. Po przestygnięciu posypać pudrem cukrem.
  • ciasto 2. Żółtka,cukier i margarynę zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem, miksować dodając olej i śmietanę. Zagnieść i podzielić na pół.Jedną schłodzić w lodówce a drugą wylepić blaszkę 25x42 wyłożoną papierem do pieczenia.Posypać tartą bułką.
  • jabłka 3. Jabłka umyć, obrać,zetrzeć na tarce.
  • JESIENNA SZARLOTKA 4. Odcisnąć i rozsypać na cieście. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem.
  • JESIENNA SZARLOTKA 5. Zamiast tartych jabłek, można ułożyć pokrojone w plasterkach.
  • JESIENNA SZARLOTKA 6. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Kisiel przesiać do bezy i lekko wmieszać. Wyłożyć na jabłka.
  • JESIENNA SZARLOTKA 7. Resztę ciasta rozkruszyć na bezie.
  • JESIENNA SZARLOTKA 8. Piec ok.45-55 min. w 175*.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować