Jesienna surówka

0 (0 ocen)

Kapustę podajemy jako dodatek do ziemniaków, dań mięsnych. Efektownie wygląda gdy podamy ją na liściu z kapusty! Gdy sezon na śliwki trwa często przygotowuję ją dla rodziny - ta kompozycja składników smakuje wszystkim!

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg włoskiej kapusty,
    • 30 dag śliwek ,
    • Garść włoskich orzechów,
    • 3-4 łyżki majonezu,
    • Natka pietruszki,
    • 2-3 łyżki rodzynek,
    • Sól, pieprz do smaku

Jesienna surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nasolona kapusta 1. Kapustę szatkujemy. Rozdrobnioną przekładamy do miski i delikatnie nasalamy. Odstawiamy na około 15 minut.
  • Przygotowane śloiwki 2. Ze śliwek usuwamy pestki, po czym kroimy je na mniejsze części (jedną śliwkę na około 6 części).
    Pietruszkę drobno siekamy. Orzechy kroimy na mniejsze części.
  • Mieszanie składników! 3. Jeśli utworzył nam się sok w kapuście odlewamy go. Dokładamy do niej wcześniej przygotowane orzechy, pietruszkę, śliwki oraz rodzynki. Mieszamy delikatnie. Dodajemy majonez oraz doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy