Jesienna sałatka z dynią i orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niezwykle smaczna i prosta w wykonaniu sałatka, która swoimi kolorami od razu wywołuje uśmiech na twarzy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - obrana dynia: 250 gramów
    - orzechy włoskie: 5 łyżek
    - kuskus: 3 łyżki
    - surowy długi ogórek: 2 sztuki
    - granat: 0.5 sztuki
    - posiekana natka pietruszki: 3 łyżki
    - miód: 1 łyżeczka
    - oliwa: 3 łyżeczki
    - zmiażdżone ząbki czosnku: 3 sztuki
    - świeżozmielony czarny pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta

Jesienna sałatka z dynią i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez dosłownie 5 minut, tak aby dynia była pół miękka. Orzechy włoskie rozdrabniamy w blenderze. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Ogórka kroimy na plasterki, a następnie każdy plasterek na cienkie paseczki. Podsmażoną dynię mieszamy z rozdrobnionymi orzechami włoskimi, kuskusem, pestkami granatu, ogórkiem i posiekaną natką pietruszki. Z oliwy, miodu i czosnku przygotowujemy sos i łączymy go z sałatką. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy