Ciasto na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem rodzynek i winogron jest idealnym rozwiązaniem na szybki i lekki deser. Wyśmienitego smaku dodają galaretki o dwóch smakach i bita śmietana.
30 min
Składniki:
jogurty greckie po 400 g - 2 opakowania
biszkopty - 1 opakowanie
żelatyna - 2 łyżki
cukier puder
galaretka cytrynowa
galaretka agrestowa
winogrono
rodzynki - 100 g
śmietana 36% - 330 ml (może być więcej)
Ciasto jesienna rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty układamy na blaszce średniej wielkości wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe biszkopty kruszymy i posypujemy ułożone już biszkopty tak aby zakryć szpary między nimi
2.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie - wlewamy tylko tyle wody aby można było rozprowadzić żelatynę. Odstawiamy.
Jogurt grecki mieszamy z cukrem pudrem do smaku, dodajemy rodzynki oraz wystudzoną ale płynną żelatynę. Wylewamy na biszkopty. Układamy winogrono i rodzynki na masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do stężenia
3.Galaretki rozpuszczamy według przepisu. Gdy zaczną tężeć jedną galaretkę wylewamy na masę i dopiero gdy pierwsza galaretka stężeje wylewamy drugą. Odstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje na cieście rozkładamy ubitą śmietanę z cukrem pudrem. Odkładamy do lodówki. Smacznego!
Komentarze