Ciasto jesienna rozkosz

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Ciasto na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem rodzynek i winogron jest idealnym rozwiązaniem na szybki i lekki deser. Wyśmienitego smaku dodają galaretki o dwóch smakach i bita śmietana.

  • 30 min

Składniki:

  • jogurty greckie po 400 g - 2 opakowania
    biszkopty - 1 opakowanie
    żelatyna - 2 łyżki
    cukier puder
    galaretka cytrynowa
    galaretka agrestowa
    winogrono
    rodzynki - 100 g
    śmietana 36% - 330 ml (może być więcej)
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Wina

Ciasto jesienna rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienna rozkosz 1. Biszkopty układamy na blaszce średniej wielkości wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe biszkopty kruszymy i posypujemy ułożone już biszkopty tak aby zakryć szpary między nimi
  • Jesienna rozkosz 2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie - wlewamy tylko tyle wody aby można było rozprowadzić żelatynę. Odstawiamy.
    Jogurt grecki mieszamy z cukrem pudrem do smaku, dodajemy rodzynki oraz wystudzoną ale płynną żelatynę. Wylewamy na biszkopty. Układamy winogrono i rodzynki na masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do stężenia
  • Jesienna rozkosz 3. Galaretki rozpuszczamy według przepisu. Gdy zaczną tężeć jedną galaretkę wylewamy na masę i dopiero gdy pierwsza galaretka stężeje wylewamy drugą. Odstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje na cieście rozkładamy ubitą śmietanę z cukrem pudrem. Odkładamy do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować