Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną

0 (0 ocen)

Szarlotka jest naprawdę obłędna! Pięknie się prezentuje na stole, a po przekrojeniu miód oraz sok z jabłek smacznie wypływa. Niebo w gębie! Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g. serka waniliowego homogenizowanego/ jogurtu naturalnego
    1/2 szkl. cukru pudru
    2 szkl.i mąki pszennej
    1 szkl. mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g. masła

    Nadzienie:
    około 6- 7 dużych jabłek
    3 łyżeczki cynamonu
    1/4 szkl. cukru brązowego
    2 łyżki masła
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    3 łyżki miodu
    łyżka skrobi ziemniaczanej
    3 łyżki wody

    Dodatkowo
    1 jajo do posmarowania ciasta
    około 2-3 łyżki konfitury z róży
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Konfitury

Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schłodzone ciasto 1. Ciasto: Wszystkie składniki posiekać, a następnie wyrobić rękami do powstania jednolitego ciasta. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
  • Rozwałkowane ciasto 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm.
  • Wyłożenie ciasta do formy 3. Wyłożyć je do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wysmarowanej masłem (boki). Dobrze poprzyklejać ciasto do dna oraz boków formy.
  • Wysmarowanie ciasta konfiturą różaną 4. Spód ciasta wysmarować konfiturą różaną.
  • Przygotowywanie nadzienia 5. Nadzienie: Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazdka, a następnie pokroić w plastry ( trochę plastrów jabłek odstawić na bok. Będą potrzebne do dekoracji wierzchu szarlotki). Plastry umieścić w garnku razem z masłem, sokiem, wodą, cukrem i cynamonem. Dusić na małym ogniu do zmięknięcia jabłek. W miodzie rozpuścić mąkę, a następnie dodać mieszankę do jabłek, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
  • Wyłożenie nadzienia na ciasto 6. Ostygnięte jabłka wylać na spód ciasta z konfiturą.
  • Udekorowanie szarlotki jabłkami i zawinięcie ciasta do środka 7. Na wierzch ułożyć odłożone wcześniej jabłka. Polać całość niewielką ilością miodu i posypać cynamonem (opcjonalnie). Brzegi ciasta zgiąć do środka, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
  • Pieczenie szarlotki 8. Piec w 180st.C około 50-60 minut, lub krócej z termoobiegiem. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować