Szarlotka jest naprawdę obłędna! Pięknie się prezentuje na stole, a po przekrojeniu miód oraz sok z jabłek smacznie wypływa. Niebo w gębie! Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto:
200 g. serka waniliowego homogenizowanego/ jogurtu naturalnego
1/2 szkl. cukru pudru
2 szkl.i mąki pszennej
1 szkl. mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g. masła
Nadzienie:
około 6- 7 dużych jabłek
3 łyżeczki cynamonu
1/4 szkl. cukru brązowego
2 łyżki masła
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
3 łyżki miodu
łyżka skrobi ziemniaczanej
3 łyżki wody
Dodatkowo
1 jajo do posmarowania ciasta
około 2-3 łyżki konfitury z róży
1 łyżka cukru
Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki posiekać, a następnie wyrobić rękami do powstania jednolitego ciasta. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm.
3.Wyłożyć je do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wysmarowanej masłem (boki). Dobrze poprzyklejać ciasto do dna oraz boków formy.
4.Spód ciasta wysmarować konfiturą różaną.
5.Nadzienie: Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazdka, a następnie pokroić w plastry ( trochę plastrów jabłek odstawić na bok. Będą potrzebne do dekoracji wierzchu szarlotki). Plastry umieścić w garnku razem z masłem, sokiem, wodą, cukrem i cynamonem. Dusić na małym ogniu do zmięknięcia jabłek. W miodzie rozpuścić mąkę, a następnie dodać mieszankę do jabłek, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
6.Ostygnięte jabłka wylać na spód ciasta z konfiturą.
7.Na wierzch ułożyć odłożone wcześniej jabłka. Polać całość niewielką ilością miodu i posypać cynamonem (opcjonalnie). Brzegi ciasta zgiąć do środka, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
8.Piec w 180st.C około 50-60 minut, lub krócej z termoobiegiem. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Smacznego!
Komentarze