Jesienna biedronka

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pracochłonne i okazałe ciasto na każdą okazję.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    • 10 dag masła
    • 2 żółtka gotowane
    • 2 żółtka surowe
    • 5 dag cukru pudru
    • 20 dag mąki pszennej
    • ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto ciemne
    • 9 jaj
    • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
    • 3-4 łyżeczki kakao
    • 1 i ½ szklanki cukru kryształu
    • 1 i ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt
    • 4 jaja
    • 1 szklanka cukru kryształu
    • 1 szklanka mąki
    • Pół łyżki octu
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem I
    • ½ l mleka
    • 1 budyń śmietankowy bez cukru
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • ½ szklanki cukru kryształu
    • 25 dag masła

    Krem II
    • ½ l śmietany kremówki 30%
    • 1 galaretka czerwona
    • 1 płaska łyżeczka żelatyny
    • Cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    • 1 duża paczka podłużnych biszkoptów
    • 1 galaretka czerwona rozpuszczona w ¾ szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jesienna biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto kruche. Schłodzić w lodówce ok. 1h.
  • 2. Ciasto ciemne: Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i pozostałe składniki. Schłodzone ciasto kruche zetrzeć na tarce o dużych oczkach, delikatnie wmieszać do ciasta ciemnego. Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć na przygotowane wcześniej blaszki o wymiarach 25x36. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 35-40 min.
  • 3. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka połączone z octem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x36. Piec w temperaturze 160-180°C przez ok. 35-40 min.
  • 4. Krem I: Z mleka, budyniu, mąki i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń.
  • 5. Krem II: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Dobrze połączyć.
  • 6. Przełożenie ciasta: Przełożenie ciasta: 1. Ciasto ciemne 2. 1/3 kremu I 3. Ukośnie ułożone biszkopty namoczone lekko w galaretce 4. Pozostały krem I 5. Ciasto ciemne 6. Krem II 7. Biszkopt jasny 8. Polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować