Jej Wysokość Polędwiczka

0 (0 ocen)

Mój nowy pomysł na polędwiczkę.Wyszła wspaniała i delikatna w smaku.Polecam :)

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (380g)
    cukinia słupki boczne-bez miąższu (12 szt)
    6 gałązek szczypior
    olej do smażenia
    sól,pieprz,przyprawa do wieprzowiny (wg.uznania)

Jej wysokość polędwiczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jej Wysokość Polędwiczka 1. Umytą cukinię kroimy w słupki o dł.6-7cm (środek odrzucamy-miąższ)
    Na rozgrzanej patelni podsmażamy słupki na tyle żeby były lekko chrupkie.
    Odstawiamy do odsączenia na ręczniku papierowym.
  • Jej Wysokość Polędwiczka 2. Umytą i obraną z błonek polędwiczkę kroimy na trzy części o tej samej długości co słupki cukini.
    (podczas smażenia ona i tak się nam lekko zbiegnie) Przyprawiamy z każdej strony solą,pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.
  • Jej Wysokość Polędwiczka 3. Następnie je podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony,również góra-dół,na malutkim ogniu często przekręcając żeby nam ładnie doszły w środku.
    Wykładamy na ręcznik papierowy tak żeby nam ładnie stały.Do boków przykładamy po 4 słupki cukini,związujemy szczypiorkiem i możemy podawać. . . .

    Ja podałam z młodymi ziemniakami,sosem pieczeniowym i ogórkiem korniszonym :-)

Komentarze

Podobne przepisy