JĘCZMIENNY PUDDING z pomarańczą, migdałami i cynamonem

0 (0 ocen)

Idealna propozycja na zdrowe i smaczne śniadanie.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków jęczmiennych
    3/4 szklanki mleka
    1 łyżeczka cynamonu
    1 pomarańcza
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka płatków migdałów

Jęczmienny pudding z pomarańczą, migdałami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Płatki jęczmienne wsypać do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut, aż wsiąkną wodę. Przełożyć do rondelka, zalać mlekiem, dodać cynamon i cukier trzcinowy, zagotować. Trzymać na ogniu, aż płatki zgęstnieją (około 10 minut), co jakiś czas delikatnie mieszając. Gotowe płatki zdjąć z ognia, ostudzić, przełożyć do pucharka. Pomarańczę obrać, pokroić w półplasterki, ułożyć na płatkach. Wierzch posypać płatkami migdałów. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Rano wyjąć gotowy pudding i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy