Jęczmienne pyzy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Lekkie, smaczne i zdrowe - polecam!

  • 10 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    wrząca woda
    sól

Jęczmienne pyzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienną mielimy w młynku do kawy na dość grubą mąkę. Do mąki dodajemy szczyptę soli i wlewamy tyle wrzącej wody, aby powstało gęste ciasto.
  • 2. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki, które wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy około 5 minut, do momentu wypłynięcia kulek na powierzchnię. Pyzy wyławiamy łyżką durszlakową i pozostawiamy chwilę, by odparowała z nich woda.

Porady

Pyzy smakują wyśmienicie polane olejem lnianym. Mogą być dodatkiem do mięs lub podane z surówką stanowić samodzielne danie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy