Jęczmienne placuszki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Te placuszki wymyśliłam, gdy zostało mi z obiadu trochę kaszy jęczmiennej- wyszły przepyszne i wiem, że na stałe zagoszczą w naszym menu.

  • 10 min

Składniki:

  • 6 czubatych łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej
    125 ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    3 łyżki rodzynek
    cukier
    olej rzepakowy
    płatki migdałów
    domowe powidła

Jęczmienne placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowaną kaszę dokładnie rozdrabniamy blenderem, dodajemy jajka i razem jeszcze chwilę miksujemy. Wlewamy mleko, dodajemy mąką i dokładnie mieszamy.
  • 2. Dodajemy rodzynki oraz odrobinę cukru (ja dałam około 1 niezbyt dużej łyżki), mieszamy.
  • 3. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano niezbyt duże placuszki.
  • 4. Przy pomocy papierowego ręcznika odsączamy placuszki z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z domowymi powidłami (u mnie były wiśniowe) i uprażonymi na patelni płatkami migdałów.

Porady

Oczywiście placuszki możemy podać także z dżemem, czy też z musem ze świeżych owoców

Komentarze

Podobne przepisy