Jaskółcze gniazda

0 (0 ocen)

Mielone inaczej. Zachwycają wyglądem i smakiem.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    - 6 jajek na twardo
    - 50 dag mielonego mięsa
    - 1 jajko surowe
    - 5 łyżek kukurydzy z puszki
    - 1 szklanka bułki tartej
    - 1 cebula
    - 1 łyżka ziół prowansalskich
    - pół łyżeczki czosnku granulowanego
    - olej do smażenia
    - sól, pieprz.

Jaskółcze gniazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    1. Do mielonego mięsa wbijamy surowe jajko, dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, startą na tarce cebulę oraz szklankę bułki tartej. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
    2. Ze składników wyrabiamy jednolitą masę. Dzielimy na 6 części, formujemy cienkie placuszki.
    3. Jajka na twardo starannie obieramy, układamy na środku placuszków i zlepiamy brzegi, formując kształtne kule.
    4. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięsne kule smażymy ze wszystkich stron do zrumienienia przez 10-15 minut.

Porady

Świetnie smakują podane z warzywami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy