Jarzynowy pirgos.

0 (0 ocen)

Danie bezmięsne

Składniki:

  • 2 młode kalarepy
    20 dag pieczarek
    1 papryka
    1 cebulka
    natka pietruszki
    sól, pieprz
    2 łyżki tłuszczu
    keczup jako sos

Jarzynowy pirgos. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jarzynowy pirgos 1. Kalarepy obrać i gotować we wrzącej osolonej wodzie 10-15 min ,zależnie od wielkości.

    Ściąć wierzch ,około1/3 i wydrążyć środek ,zostawiając ścianki 1 cm. Można urozmaicić kalarepkę paskiem papryki, ale nie jest to konieczne.

    Oczyszczone pieczarki, cebulę, wydrążone cząstki kalarepki oraz paprykę drobno pokroić i przesmażyć. Wymieszać z natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
    Napełnić farszem przygotowane kalarepki, przykryć ściętymi "pokrywkami", zawinąć w folię i piec 15 min w temp.200 stop. Odkryć folię i opiekać jeszcze 5min.
    Podawać z keczupem, ajvaren ( pasta z bakłażanów i papryki) - do mięsa lub pieczywem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy