Jarzynowa zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki.
Cebulę pokroić w kosteczkę.
2.Rozgrzać olej z masłem na patelni i wsypać pokrojone warzywa. Podsmażyć, aż stracą jędrność.
3.W garnku zagotować 2l wody i włożyć do niej podsmażone warzywa. Gotować dalej. Patelnię wypłukać zupą i wlać ją do garnka.
4.Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dołożyć do gotującej się zupy.
Dodać gałązkę lubczyku, kostki rosołowe, vegetę, zmiażdżony czosnek, pieprz i sól.
5.Gdy warzywa będą miękkie, stopniowo wlewać do zupy biały barszcz próbując, by zupa nie była za kwaśna. Mieszając, zagotować i odstawić. Podawać gorącą, posypaną koperkiem lub natką pietruszki.
Porady
Ilość wlanego barszczu, zależy czy barszcz jest mocno kwaśny, czy łagodny.
Zupę też można zabielić śmietaną.
Komentarze