JARZYNOWA ZALEWAJKA

5 (194 ocen)

  • 50 min

Smaczna zupa z jarzynami zalana białym barszczem.

  • 50 min

Składniki:

  • - 1 duża marchewka
    - 1 duża pietruszka
    - 1 średnia cebula
    - 3 duże ziemniaki
    - mała gałązka lubczyku
    - 1 duży ząbek czosnku
    - 2 kostki rosołowe drobiowe
    - 1 łyżka vegety
    - sól, pieprz
    - 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
    - 1/2 litra białego barszczu
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jarzynowa zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki.
    Cebulę pokroić w kosteczkę.
  • 2. Rozgrzać olej z masłem na patelni i wsypać pokrojone warzywa. Podsmażyć, aż stracą jędrność.
  • 3. W garnku zagotować 2l wody i włożyć do niej podsmażone warzywa. Gotować dalej. Patelnię wypłukać zupą i wlać ją do garnka.
  • 4. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dołożyć do gotującej się zupy.
    Dodać gałązkę lubczyku, kostki rosołowe, vegetę, zmiażdżony czosnek, pieprz i sól.
  • 5. Gdy warzywa będą miękkie, stopniowo wlewać do zupy biały barszcz próbując, by zupa nie była za kwaśna. Mieszając, zagotować i odstawić. Podawać gorącą, posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

Porady

Ilość wlanego barszczu, zależy czy barszcz jest mocno kwaśny, czy łagodny. Zupę też można zabielić śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować