JARZYNOWA Z FASOLKĄ PERŁOWĄ I ZACIERKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczna, zdrowa i sycąca zupa z aromatem lubczyku i koperku.

  • 60 min

Składniki:

  • - 3 pietruszki
    - 4 marchewki
    - kawałek selera
    - 6 średnich ziemniaków
    - 15 dkg fasolki perłowej namoczonej przez kilka godzin i ugotowanej.
    - 3 duże różyczki kalafiora
    - 3 łyżki oleju
    - 1 cebula
    - 2 kostki rosołowe
    - zielona cebulka (4 łodygi)
    - kilka liści lubczyku
    - garść natki pietruszki
    - garść koperku
    - sól, pieprz
    - zacierka z 1 jajka i mąki, lub gotowa

    Składniki na około 3,5 l zupy, w zależności jaką chcemy gęstość zupy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jarzynowa z fasolką perłową i zacierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę, marchewkę, seler, cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
    Różyczki kalafiora pokroić na mniejsze cząstki.
    Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
    Zielone warzywa posiekać.
    W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi, dodać wszystkie warzywa (oprócz ugotowanej fasolki), przyprawić solą, pieprzem i gotować do miękkości.
    Fasolkę wraz z wodą w której się gotowała, dodajemy pod koniec gotowania.
  • Jarzynowa 2. Zagnieść zacierkę z 1 jajka i mąki. Mąki dodajemy stopniowo w takiej ilości, żeby ciasto było twarde.
    Ciasto ścieramy na tarle o grubych oczkach bezpośrednio do gotującej się zupy mieszając, żeby się kluseczki nie skleiły. Chwilę pogotować (3 minuty wystarczy).
  • 3. Zupę podajemy posiekanym koperkiem i natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować