Jarzynowa z fasolką perłową i zacierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pietruszkę, marchewkę, seler, cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Różyczki kalafiora pokroić na mniejsze cząstki.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Zielone warzywa posiekać.
W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi, dodać wszystkie warzywa (oprócz ugotowanej fasolki), przyprawić solą, pieprzem i gotować do miękkości.
Fasolkę wraz z wodą w której się gotowała, dodajemy pod koniec gotowania.
2.Zagnieść zacierkę z 1 jajka i mąki. Mąki dodajemy stopniowo w takiej ilości, żeby ciasto było twarde.
Ciasto ścieramy na tarle o grubych oczkach bezpośrednio do gotującej się zupy mieszając, żeby się kluseczki nie skleiły. Chwilę pogotować (3 minuty wystarczy).
Komentarze