Jarzynka z zielonych warzyw z serem

0 (0 ocen)

Jarzynka z zielonych warzyw gotowanych na parze, a następnie zapieczonych na maśle z serem. Można ją podać jako dodatek do mięsa i ziemniaków albo... zamiast ziemniaków.

Składniki:

  • 1 nieduża cukinia (200 g)
    1/2 brokuła (300 g)
    200 g zielonej fasolki szparagowej
    100 g startego żółtego sera (u mnie mieszanka goudy, cheddara i parmezanu)
    1 łyżka klarowanego masła
    sól
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Jarzynka z zielonych warzyw z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa opłukujemy, osuszamy. Cukinię kroimy w grube ukośne plastry, brokuła dzielimy na różyczki, a fasolce odcinamy końcówki.
  • 2. Warzywa gotujemy na parze: najpierw przez 8 minut fasolkę, dokładamy brokuła i gotujemy razem 7 minut, dokładamy cukinię i gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy warzywa, lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, delikatnie mieszamy, chwilę razem dusimy. Następnie posypujemy startym serem, przykrywamy i zapiekamy, aż ser się roztopi. Od razu podajemy.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 4 porcje jarzynki do mięsa z ziemniakami lub dwie duże porcje, które możemy podać zamiast ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Cukinia Fasolka szparagowa Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować