Jarzynka z marchewki z grubymi nerwami liści kapusty

0 (0 ocen)

  • 5 min

Ten element wierzchnich ( i nie tylko ) liści kapusty wycinamy i wyrzucamy. Wiem - nie wszyscy ale większość tak. A przecież zupełnie spokojnie można je wykorzystać.

  • 5 min

Składniki:

  • grube nerwy z wierzchnich liści kapusty ( w moim przypadku było tych liści 8 )
    1 marchewka ugotowana ( wyjęłam z kapuśniaczku robionego z liści z których wycięłam nerwy)
    1 łyżka masła
    sok z cytryny
    cukier
    sól

Jarzynka z marchewki z grubymi nerwami liści kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nerwy z dużych liści młodej kapusty 1. Nerwy wycięte z liści umyć.
  • Oczyszczone nerwy z kapuściuanych lisci 2. Ułożyć w garnku, zalać osoloną wodą ze szczyptą cukru. Gotować 45 minut.
  • Ugotowane nerwy z lisci młodej kapusty 3. Odcedzić.
  • Pokrojona m,archew i nerwy z lisci kapusty 4. Pokroić w kostkę odrzucając liście tak by zostały tylko białe części. Marchew również pokroić w drobną kostkę.
  • Jarzynka z marchewki i nerwów kapusty 5. W rondelku rozpuścić masło. Dodać marchew i nerwy z kapusty. Wymieszać . Doprawić do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny.

Porady

* można zamrozić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy