Jarzębina do potraw mięsnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jarzębinę myjemy, jabłka należy obrać i pokroić w kostkę. 2/3 owoców i cały cukier wsypujemy do rondla i dusimy ok 1,5 godziny. Gdy owoce są już rozgotowane, zostawiamy by przestygły. Potem masę przecieramy przez sito. Dodajemy drobno posiekany czosnek i namoczone rodzynki. Dosypujemy resztę owoców jarzębiny i pozostałe jabłka. Przyprawiamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy ok 15 minut. Jeśli jarzębina jest mało słodka (bo ona pochłania najwięcej cukru) to dosładzamy. Szykujemy słoiki i napełniamy gorącą jarzębiną, zakręcamy i do góry denkiem stawiamy. W takiej jarzębinie robię wątróbkę duszoną, zaś na święta dorzucam śliwki wędzone i duszę w tym schab.
Można dodać także odrobinę octu winnego , wtedy jarzębina staje się bardziej wytrawna. W takiej postaci polecam do dziczyzny.
Komentarze