Jarska pizza z mozzarellą pokrzywą i jajkiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Pyszna wiosenna pizza z delikatnym serem mozzarella, jajkiem oraz majowymi pokrzywami, jest pyszna i zachwyci amatorów jarskich smaków. Jej smak zdecydowanie podkręcają suszone pomidory. Pizza nie musi być tylko z pieczarkami i mięsem.Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe na 3 sztuki
    3 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    3/4 szklanki ciepłej wody
    5 dag drożdży
    4 łyżki oliwy
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli

    Dodatki:
    30 dag startej mozzarelli
    duża garsć świeżych pokrzyw
    1/2 słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
    3 jajka
    1 duża cebula
    sól do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    domowy sos czosnkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jarska pizza z mozzarellą pokrzywą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0uha4h0 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, drożdże pokruszyć utrzeć z cukrem zalać 1/2 szklanki wody oprószyć łyżeczką mąki i zostawić aż rozczyn się "ruszy" wtedy wlać do mąki, wbić jajko, dolać resztę wody, posolić, wlać oliwę i zagnieść ciasto.

    Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy i układamy na blasze.
  • image-1i6wv29 2. Każdy placek smarujemy domowym sosem czosnkowym i posypujemy startą mozzarellą wymieszaną z posiekaną cebulką.
  • image-25scnt0 3. Następnie dookoła placka posypujemy posiekaną drobniutko świeżą pokrzywą oraz suszonymi pomidrami-środek zostawiamy na jajko.Posypujemy solą i ziołami do smaku.Pieczemy 15 minut w temp 200*c,
  • image-1nbev8o 4. po tym czasie pizzę wyjmujemy, wbijamy do każdej po jajku i znów zapiekamy około 10 minut aż jajka się zetną. Podajemy gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować