Jarmużowe kotlety do burgerów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepyszne, pulchne kotlety na bazie płatków owsianych z dodatkiem jarmużu i selera naciowego.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • porcja na 3 kotlety:
    3/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
    5 kostek mrożonego jarmużu
    1 łodyga selera naciowego
    2 płaskie łyżki majonezu
    1/3 łyżeczki soli
    1 jajko
    olej rzepakowy do smażenia

Jarmużowe kotlety do burgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać płatki owsiane, dodać rozmrożony ale nie odciśnięty jarmuż, majonez, jajko i sól, wymieszać łyżką.
    Seler naciowy pokroić wzdłuż na ok. 4-5 pasków, a następnie w kostkę, dodać do masy z jarmużem, jeszcze raz wymieszać łyżką. Odstawić na ok. 1 godzinę (można też do lodówki na całą noc).
  • 2. Masę podzielić na 3 części, Lekko wilgotnymi rękami formować kotlety, smażyć na oleju rzepakowym z obu stron.
  • 3. Można jeść jako dodatek do domowego burgera lub jako wegetariański obiad z dowolną surówką.

Porady

Seler naciowy można pominąć. Zamiast jarmużu można dodać mrożony szpinak.

Komentarze

Podobne przepisy