Jarmuż z ciecierzycą

0 (0 ocen)

Połączyłam to co lubię czyli jarmuż, cieciorkę i tosty. I mamy całkiem pożywne danie. Dla miłośników jarmużu

Składniki:

  • cebula
    1 mała czerwona cebula, cienko krojona ręcznie lub na mandolinie (im cieńsza, tym lepiej)
    1 łyżeczka przyprawy sumak
    1/2 łyżeczki nasion sezamu uprażone (opcjonalnie)
    sól
    warzywa
    500 g jarmużu, umyte, sztywne łodygi odcięte, liście z grubsza rozdrobnione ręcznie
    1 puszka ciecierzycy, z zalewą
    2 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
    2 ząbki czosnku, startego na tarce
    1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
    Świeżo zmielony czarny pieprz

    do podania
    Chleb tostowy lub grzanki z ulubionego pieczywa
    ewentualnie majonez
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Grzanki

Jarmuż z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umieścić cebulę w średniej misce i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut. Wypłukać kilka razy , a następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Połączyć cebulę z sumakiem i sezamem. Doprawić do smaku solą. Odstawić.

  • 2. Oliwę z oliwek rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i płatki papryki, podgrzewać, stale mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć, około 30 sekund.
  • 3.
  • 4. Dodać liście jarmużu i mieszać aż pokryją się olejem. Smażyć, aż lekko zmiękną, około 1 minuty.
  • 5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podawać na ciepło z tostami lub jako dodatek do dania obiadowego. Smacznego!
  • 6. Dodać ciecierzycę razem z zalewą. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie całkiem miękka a sos nieco się zredukuje, około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować