Jarmuż z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umieścić cebulę w średniej misce i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut. Wypłukać kilka razy , a następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Połączyć cebulę z sumakiem i sezamem. Doprawić do smaku solą. Odstawić.
2.Oliwę z oliwek rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i płatki papryki, podgrzewać, stale mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć, około 30 sekund.
3.
4. Dodać liście jarmużu i mieszać aż pokryją się olejem. Smażyć, aż lekko zmiękną, około 1 minuty.
5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na ciepło z tostami lub jako dodatek do dania obiadowego. Smacznego!
6.Dodać ciecierzycę razem z zalewą. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie całkiem miękka a sos nieco się zredukuje, około 30 minut.
Komentarze