jamajka...

4.5 (189 ocen)

ciasto smaczne w smaku bardzo podobne do "Kopca kreta". Może się wydawać nieco czasochłonne, lecz biszkopt możemy upiec dzień wcześniej. Ja swoje ciasto nasączyłam malibu.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szkl cukru
    1 budyń czekoladowy
    3 łyżki kakao
    1 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:
    600 ml śmietanki kremówki 30-36%
    1 serek wanilinowy homogenizowany 150 g
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej
    1/3 szklanki mleka
    1 kg dojrzałych bananów (nie przejrzałych)
    1 cytryna
    3 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 4,5 szklakach wody
    starta czekolada

    ponadto:
    jakikolwiek dżem do przełożenia
    poncz bądź malibu do nasączenia
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe Desery

Jamajka... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 galaretki rozpuszczamy w 4,5 szklankach wrzątku, odstawiamy i czekamy aż galaretka zacznie tężeć.
  • 2. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Mieszając już ręcznie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm) Pieczemy około 30-35 min w temp. 160-170 stopni do "suchego patyczka"
  • 3. Masa śmietanowa:
    Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Schlodzoną wlewamy do ubitej smietany dopiero chwilę przed wyłożeniem jej na galaretkę
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt przecinamy na połowę, nasączmy i smarujemy cienką warstwą dżemu. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, kroimy każdego banana na połowę, nacieramy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 15-20 min, aby się mocniej się ścięła.
  • 5. Na galaretkę wykładamy większa część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę i oprószamy startą czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować