Domowy ketchup

4.5 (197 ocen)

  • 3 godz.

Ketchup - dodatek do kanapek, mięs, frytek, pizzy. Ja osobiście stosuję go również do marynowania. Lubią go prawie wszyscy.Mój wyszedł lekko kwaskowy, z delikatną nutą słodyczy i niezbędnej pikanterii. I obłędnie wręcz pomidorowy, pachnący latem i ziołami oczywiście.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 kg świeżych pomidorów
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    bazylia
    tymianek
    koperek
    100 ml octu jabłkowego
    sól, pieprz
    papryka ostra
    czosnek niedźwiedzi
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Domowy ketchup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 2. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze cząstki. Gotujemy w garnku do momentu aż zaczną się rozpadać razem z cebulą i czosnkiem.
  • 3. Przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanymi ziołami. Dodajemy ocet i gotujemy bez przykrycia do chwili kiedy sos zacznie się zagęszczać.
  • 4. Całość przecieramy przez sito lub blendujemy i gotujemy jeszcze chwilę (wszystko zależy od tego jak gęsty chcemy uzyskać sos).
  • 5. Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków, solidnie zakręcamy, odwracamy denkiem do doły i zostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować