Jajo na dwa kęsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw trzeba przygotować żelatynę. Rozpuszczamy ją we wrzątku, dodajemy ziarenka smaku i pieprz w takich ilościach aby smak był wyrazisty i odpowiadał naszym gustom.
2.Jako foremek użyłam skorupek jaj. Można je odłożyć kiedy dzień wczęśniej pieczemy lub robimy jajecznicę... Surowe jaja myjemy porządnie, sparzamy skorupkę. Ostrym nożem odcinamy czubek jaja, wylewamy do salaterki białko, a żółtka bardzo delikatnie kładziemy łyżeczką na wrzącą osoloną wodę na 2-3 minutki, w taki sposób, żeby żółtko nie rozlało się na wodzie. Zdejmujemy, studzimy.
3.Skorupki płukamy wewnątrz, oczyszczamy z resztek błonek i sparzamy wewnątrz wrzątkiem. Do tak przygotowanych delikatnie (można posłużyć się pensetą) układamy małą gałązkę kopru, kilka groszków, rzodkiewkę i żółtko. Całość tak przygotowaną układamy w wytłoczce lub foremce do przechowywania jaj i do środka delikatnie łyżeczką wlewamy pomału doprawianą wystudzoną żelatynę. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
4.Po wyjęciu z lodówki jajka należy obrać ze skorupki. Robimy to w podobny sposób jak obieramy jaja na twardo. Delikatnie! Trzeba uważać żeby zdejmować skorupkę ostrożnie, żeby nie naruszyć gładkiej struktury galaretki. Jajka układamy na półmisek, można je położyć np. na sosie tatarskim z cząsteczką cytryny.
5.SMACZNEGO
6.Podałam kilka propozycji co do takiego żelo-jaja można włożyć. To już nasza inwencja. ważne, żeby galaretka miała wyrazisty smak. Nie musimy dawać żółtek możemy skupić się na samych warzywach.
Komentarze