Jajo na dwa kęsy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Troszkę misterna robota, ale efekt opłacalny. Żelatynowe jajo pięknie wygląda nie tylko na wielkanocnym stole.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - żelatyna spożywcza: 3 łyżeczki
    - wrzątek woda: 0.75 szklanki
    - groszek konserwowy: 2 łyżki
    - koper lub nac pietruszki do dekoracji: 1 pęczek
    - rzodkiewka: 1 pęczek
    - żółtka jaj: 6 sztuk
    - ziarenka smaku, pieprz (przyprawiamy według naszego podniebienia): 1 szczypta
    SKłADNIKI KTóRE MOżNA WYKORZYSTAć:
    - gotowana marchew: 1 sztuka
    - kukurydza konserwowa: 2 łyżki
    - pieczarki konserwowe (3 sztuki czyli 3 pieczarki): 3 sztuki
    - świeży lub konserwowy ogórek: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajo na dwa kęsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw trzeba przygotować żelatynę. Rozpuszczamy ją we wrzątku, dodajemy ziarenka smaku i pieprz w takich ilościach aby smak był wyrazisty i odpowiadał naszym gustom.
  • 2. Jako foremek użyłam skorupek jaj. Można je odłożyć kiedy dzień wczęśniej pieczemy lub robimy jajecznicę... Surowe jaja myjemy porządnie, sparzamy skorupkę. Ostrym nożem odcinamy czubek jaja, wylewamy do salaterki białko, a żółtka bardzo delikatnie kładziemy łyżeczką na wrzącą osoloną wodę na 2-3 minutki, w taki sposób, żeby żółtko nie rozlało się na wodzie. Zdejmujemy, studzimy.
  • 3. Skorupki płukamy wewnątrz, oczyszczamy z resztek błonek i sparzamy wewnątrz wrzątkiem. Do tak przygotowanych delikatnie (można posłużyć się pensetą) układamy małą gałązkę kopru, kilka groszków, rzodkiewkę i żółtko. Całość tak przygotowaną układamy w wytłoczce lub foremce do przechowywania jaj i do środka delikatnie łyżeczką wlewamy pomału doprawianą wystudzoną żelatynę. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  • 4. Po wyjęciu z lodówki jajka należy obrać ze skorupki. Robimy to w podobny sposób jak obieramy jaja na twardo. Delikatnie! Trzeba uważać żeby zdejmować skorupkę ostrożnie, żeby nie naruszyć gładkiej struktury galaretki. Jajka układamy na półmisek, można je położyć np. na sosie tatarskim z cząsteczką cytryny.
  • żelo-jajo 5. SMACZNEGO
  • 6. Podałam kilka propozycji co do takiego żelo-jaja można włożyć. To już nasza inwencja. ważne, żeby galaretka miała wyrazisty smak. Nie musimy dawać żółtek możemy skupić się na samych warzywach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować