Jajka w sosie śmietanowym z warzywami

4.5 (171 ocen)

  • 25 min

Smaczna propozycja na piątkowy obiad,ale również na śniadanie Wielkanocne.

  • 25 min

Składniki:

  • 6 jajek
    300 ml śmietany 30%
    pieczarki 200g
    4 ogórki konserwowe
    1cebula
    3łyżki masła
    kostka rosołowa do smaku
    pieprz do smaku
    pietruszka do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Jajka w sosie śmietanowym z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka 1. Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
  • masło 2. W garnku rozpuszczamy masło.
  • pieczarki 3. Cebule obieramy i tniemy na półplasterki, a pieczarki na plasterki . Wrzucamy do garnka z masłem i podsmażamy.
  • ogórki konserwowe 4. Ogórki kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do podsmażonej cebuli z pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy pół szklanki wody i chwilę gotujemy.
  • sos 5. Następnie zmniejszamy gaz i wlewamy śmietanę.
  • sos
6. Dodajemy pietruszkę o kostkę rosołową. Gotujemy około 3 minut. Jeśli chcemy gęsty sos można zaciągnąć wodą z mąką.
  • JAJKA W SOSIE 7. Wrzucamy nasze jajka i pozostawiamy w sosie aby nabrały temperatury. Jajka podajemy z ziemniakami.

Porady

Jeśli sos jest zbyt rzadki można zaciągnąć woda z mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować