jajko z babką lub babka z jajka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bo jajka i ciasto zawsze idą w parze :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 100 gramów
    - masło: 100 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - advocat: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

Jajko z babką lub babka z jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować 14 skorupek do napełnienia: W jajkach wywiercić niewielki otwór i wylać przez niego jajko. Jeśli nie chce wyjść - pogrzebać wykałaczką i naruszyć żółtko - powinno pomóc. Jajka opłukać pod zimną wodą, a następnie włożyć na pół godziny do roztworu z solą (do wrzątku dodać duuuużo soli). Wyjąć i znów opłukać pod zimną wodą. Wytrzeć do sucha i zostawić jaja, żeby wyciekła z nich reszta wody.
  • 2. Do każdej ze skorupki wlać trochę oleju i zakręcić, tak, żeby olej pokrył jej ścianki. Nadmiar oleju wylać.
  • 3. Na blasze ułożyć pogniecioną folię aluminiową i na niej ustawić jajka. Można się też pobawić i do każdego jajka utworzyć osobny aluminiowy pierścień, ale tak jest szybciej :)
  • 4. Masło utrzeć z cukrem. Wbić do niego jajka i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i znów zmiksować. Dalej miksując na koniec dodać advocat.
  • 5. Napełnić ciastem szprycę i wypełnić skorupki do około 1/2-2/3 wysokości. Podczas pieczenia trochę ciasta może wyciec - po upieczeniu ten nadmiar należy odciąć.
  • 6. Wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st.
  • 7. Wyjąć, ostudzić, odciąć nadmiar ciasta i dla lepszego efektu - obrać skorupki do połowy wysokości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować