Jajko w papryce

0 (0 ocen)

  • 5 min

Szybkie, efektowne i smaczne śniadanie lub przekąska na imprezę, która zaskoczy znajomych.

  • 5 min

Składniki:

  • jajko
    plaster papryki
    sól
    pieprz
    olej
    szczypiorek

Jajko w papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie jajka w papryce 1. Plaster papryki podsmażyć na patelni z rozgrzaną 1 łyżką oleju, najpierw po jednej stronie, później obrócić go na drugą stronę. Do środka papryki wbić jajko, posolić i popieprzyć do smaku.
  • Usmażone jajko w papryce 2. Smażyć, aż jajko się zetnie. Jeśli na spodzie zacznie się przypalać, a z góry jajko będzie płynne, należy zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię pokrywką, by góra spokojnie "doszła". Podawać posypane szczypiorkiem.

Porady

Można użyć różnych kolorów papryki, aby przystawka efektownie wyglądała na przyjęciu. Jeśli jajka są duże, a papryka "wąska" w obwodzie i jedno jajko nie mieści się w środek plastra, można część papryki usmażyć jedynie z nadmiarem białka od użytych wcześniej jajek, które nie zmieściły się w całości do pierścieni papryki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy