Jajko w koszulce... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyciać krążek z ciasta francuskiego o średnicy 12cm.
2.Przygotować farsz: Pokroić cebulę w talarki, boczek lub polędwicę w paseczki. Usmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać śmietanę, tymianek, sól, pieprz. Wymieszać, zdjąć z ognia.
3.Krążek z ciasta francuskiego ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia i wyłożyć na niego farsz. Zapiekać ok. 10-15 minut w temp. 220st.
4.W tym czasie zagotować wodę z octem. Jajko wbić do filiżanki. W gotującej wodzie utworzyć łyżką wir, wlać jajko, delikatnie zakręcając łyżką wodę. Pogotować chwilkę. Jajko wyjać łyżką cedzakową i ułożyć na upieczonej tartaletce. Wierzch przyprawić solą i pieprzem - do smaku. Podawać ciepłe.
5.Przepis pochodzi z książki Michela Roux'a "Jajka. 130 prostych przepisów" z moją niewielką modyfikacją.
Komentarze