Jajko w koszulce...

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

... na tartaletce z ciasta francuskiego.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - Jajko: 1 sztuka
    - woda: 1.5 litra
    - ocet: 1 łyżka

    - ciasto francuskie (wycięty krążek o średnicy 12cm): 1 sztuka

    - cebula (mała): 1 sztuka
    - boczek wędzony lub polędwica surowa wędzona (plaster): 1 sztuka
    - śmietana 18% (gęsta): 1 łyżka
    - tymianek (świeży): 0.5 łyżeczki
    - sól (do smaku): 2 szczypty
    - pieprz (świeżo mielony, do smaku): 2 szczypty
    - masło (do smażenia): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajko w koszulce... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyciać krążek z ciasta francuskiego o średnicy 12cm.
  • 2. Przygotować farsz: Pokroić cebulę w talarki, boczek lub polędwicę w paseczki. Usmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać śmietanę, tymianek, sól, pieprz. Wymieszać, zdjąć z ognia.
  • 3. Krążek z ciasta francuskiego ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia i wyłożyć na niego farsz. Zapiekać ok. 10-15 minut w temp. 220st.
  • 4. W tym czasie zagotować wodę z octem. Jajko wbić do filiżanki. W gotującej wodzie utworzyć łyżką wir, wlać jajko, delikatnie zakręcając łyżką wodę. Pogotować chwilkę. Jajko wyjać łyżką cedzakową i ułożyć na upieczonej tartaletce. Wierzch przyprawić solą i pieprzem - do smaku. Podawać ciepłe.
  • 5. Przepis pochodzi z książki Michela Roux'a "Jajka. 130 prostych przepisów" z moją niewielką modyfikacją.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować