Jajko sadzone w śmietanie

4.49 (144 ocen)

  • 5 min

Można podawać z pieczywem jako samodzielne danie (idealne na szybkie śniadanie) lub do obiadu (do ziemniaków).

  • 5 min

Składniki:

  • - 1 jajko
    - 3 łyżki śmietany
    - sól, pieprz do smaku
    - szczypta curry
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - szczypta słodkiej papryki w proszku
    - łyżeczka posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jajko sadzone w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na małą patelnię wlewamy śmietanę, przyprawiamy, dodajemy koperek, podgrzewamy. Wbijamy jajko, maksymalnie przyciszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut, aż jajko lekko się zetnie. Nie mieszamy.

    1 porcja

Porady

Danie jest jeszcze smaczniejsze z większej ilości jaj uduszonych na dużej patelni. Ilość śmietany i przypraw zwiększamy wtedy proporcjonalnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować